TELÍTETT ÉS TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK


A zsírsavak két fő csoportba sorolhatók: telített és telítetlen zsírsavak, amelyek szerkezeti különbségeik miatt eltérő hatást gyakorolnak a szervezetre.


1. Telített zsírsavak

  • Felépítés:
    • Szénláncukban nincsenek kettős kötések, ezért "telítettek" hidrogénatomokkal.
  • Jellemzők:
    • Szobahőmérsékleten szilárdak (pl. vaj, zsír).
    • Fogyasztásuk túlzott mennyiségben növelheti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Források:
    • Állati eredetű termékek: vaj, sajt, hús.
    • Növényi források: pálmaolaj, kókuszolaj.


2. Telítetlen zsírsavak

  • Felépítés:
    • Szénláncukban egy vagy több kettős kötés található, ami miatt "telítetlenek" hidrogénnel.
  • Jellemzők:
    • Szobahőmérsékleten általában folyékonyak (pl. olajok).
    • Egészségesebb zsíroknak számítanak, mivel csökkentik a "rossz" LDL-koleszterinszintet, és támogatják a szív egészségét.
  • Típusai:
    1. Egyszeresen telítetlen zsírsavak: Egy kettős kötés (pl. olívaolaj, avokádó).
    2. Többszörösen telítetlen zsírsavak: Több kettős kötés (pl. omega-3 és omega-6 zsírsavak).
  • Források:
    • Egyszeresen telítetlen: olívaolaj, avokádó, diófélék.
    • Többszörösen telítetlen: halak (lazac, tonhal), lenmag, napraforgóolaj.


Egészségügyi szempontok


Összefoglalás

Az egészséges táplálkozás érdekében érdemes mérsékelni a telített zsírok fogyasztását, és előnyben részesíteni a telítetlen zsírsavakat, különösen az omega-3-ban gazdag forrásokat.

KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el