TELÍTETT ÉS TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK
A zsírsavak két fő csoportba sorolhatók: telített és telítetlen zsírsavak, amelyek szerkezeti különbségeik miatt eltérő hatást gyakorolnak a szervezetre.
1. Telített zsírsavak
- Felépítés:
- Szénláncukban nincsenek kettős kötések, ezért "telítettek" hidrogénatomokkal.
- Jellemzők:
- Szobahőmérsékleten szilárdak (pl. vaj, zsír).
- Fogyasztásuk túlzott mennyiségben növelheti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- Források:
- Állati eredetű termékek: vaj, sajt, hús.
- Növényi források: pálmaolaj, kókuszolaj.
2. Telítetlen zsírsavak
- Felépítés:
- Szénláncukban egy vagy több kettős kötés található, ami miatt "telítetlenek" hidrogénnel.
- Jellemzők:
- Szobahőmérsékleten általában folyékonyak (pl. olajok).
- Egészségesebb zsíroknak számítanak, mivel csökkentik a "rossz" LDL-koleszterinszintet, és támogatják a szív egészségét.
- Típusai:
- Egyszeresen telítetlen zsírsavak: Egy kettős kötés (pl. olívaolaj, avokádó).
- Többszörösen telítetlen zsírsavak: Több kettős kötés (pl. omega-3 és omega-6 zsírsavak).
- Források:
- Egyszeresen telítetlen: olívaolaj, avokádó, diófélék.
- Többszörösen telítetlen: halak (lazac, tonhal), lenmag, napraforgóolaj.
Egészségügyi szempontok

Összefoglalás
Az egészséges táplálkozás érdekében érdemes mérsékelni a telített zsírok fogyasztását, és előnyben részesíteni a telítetlen zsírsavakat, különösen az omega-3-ban gazdag forrásokat.