MAKROTÁPANYAGOK


A makrotápanyagok a szervezet számára szükséges alapvető tápanyagok, amelyek nagy mennyiségben szükségesek a test működéséhez. Ezek energiát biztosítanak és támogatják az életfunkciókat. Három fő csoportba sorolhatók:

  • Szénhidrátok
    • Funkció: Elsődleges energiaforrás a test számára, különösen az agy és az izmok számára.
    • Források: Kenyér, rizs, tészta, burgonya, gyümölcsök, zöldségek.
    • Energiatartalom: 1 gramm szénhidrát kb. 4 kalóriát tartalmaz.
  • Fehérjék
    • Funkció: Az izomszövetek építése és fenntartása, valamint enzimek és hormonok előállítása.
    • Források: Hús, hal, tojás, tejtermékek, hüvelyesek, diófélék.
    • Energiatartalom: 1 gramm fehérje kb. 4 kalóriát tartalmaz.
  • Zsírok
    • Funkció: Energiaforrás, sejthártyák építőkövei, vitaminok (A, D, E, K) felszívódásának elősegítése, valamint hormontermelés.
    • Források: Olajok, vaj, avokádó, diófélék, magvak, zsíros halak.
    • Energiatartalom: 1 gramm zsír kb. 9 kalóriát tartalmaz.

Egyéb fontos tényezők:

  • Víz: Bár nem tekinthető makrotápanyagnak, alapvető fontosságú az élethez, mivel a test nagyrészt vízből áll.
  • Rostok: Nem emészthetők, de elősegítik az emésztést és hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez.

A makrotápanyagok megfelelő arányának fogyasztása egyéni tényezőktől, például életkortól, nemtől, fizikai aktivitástól és céloktól (pl. fogyás, izomnövelés) függ.

KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el