FEHÉRJÉK BIOLÓGIAI ÉRTÉKE


A fehérjék biológiai értéke (BV - Biologic Value) azt mutatja meg, hogy mennyire hatékonyan képes a szervezet felhasználni a táplálékkal bevitt fehérjéket. Ez az arány a felszívott aminosavak mennyiségét méri, és azt, hogy milyen arányban használja fel a test a fehérjéket a saját szükségleteihez.


Biológiai érték meghatározása

  • BV = (Nitrogén visszatartás / Nitrogén bevitel) × 100
    • Magasabb biológiai értékű fehérjék jobban hasznosulnak a szervezetben, és több esszenciális aminosavat tartalmaznak.


Magas biológiai értékű fehérjék

  • Ezek olyan fehérjék, amelyek tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, és jobban képesek a testünk által történő felhasználásra.
  • Példák:
    1. Tojás: BV = 100
    2. Tej: BV = 91
    3. Húsok: BV = 70-90


Alacsony biológiai értékű fehérjék

  • Ezek olyan fehérjék, amelyek hiányosabb aminosav-összetétellel rendelkeznek, és kevésbé hasznosulnak.
  • Példák:
    1. Növényi fehérjék (például gabonák, hüvelyesek) BV = 40-70


Fontos tudnivalók

  • A magas biológiai értékű fehérjék gyorsabban és hatékonyabban építik be a szervezetben lévő fehérjékbe az aminosavakat.
  • A kiegyensúlyozott étrend biztosítása érdekében érdemes mind állati, mind növényi forrásokat beépíteni, hogy minden esszenciális aminosav biztosított legyen.
KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el