ESSZENCIÁLIS ÉS NEM ESSZENCIÁLIS AMINÓSAVAK


A fehérjék felépítő egységei, az aminosavak, két fő kategóriába sorolhatók: esszenciális és nem esszenciálisaminosavak.


Esszenciális aminosavak

  • Definíció: Olyan aminosavak, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket.
  • Szerep: Számos biológiai funkcióban vesznek részt, mint például a sejtnövekedés, fehérjeszintézis, hormonok és enzimfunkciók.
  • Fő esszenciális aminosavak:
    1. Valin
    2. Leucin
    3. Izoleucin
    4. Fenilalanin
    5. Triptofán
    6. Treonin
    7. Lizin
    8. Hisztidin
    9. Metionin


Nem esszenciális aminosavak

  • Definíció: Olyan aminosavak, amelyeket a szervezet képes előállítani a szükségletei szerint, így nem szükséges a táplálékkal bevinnünk őket.
  • Fő nem esszenciális aminosavak:
    1. Alanin
    2. Aszparagin
    3. Glutamin
    4. Prolin
    5. Glicin
    6. Serin
    7. Tirozin
    8. Arginin
    9. Cisztein


Fontos tudnivalók

  • Az esszenciális aminosavak a megfelelő táplálkozással biztosíthatók, míg a nem esszenciális aminosavak megfelelő mennyiségben előállíthatók a szervezetben.
  • Az aminosavak kiegyensúlyozott bevitele elengedhetetlen az egészséges fehérjeszintézishez és a testfunkciók támogatásához.
KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el