EMÉSZTÉS ÉS ANYAGCSERE


Emésztés

Az emésztés a táplálék feldolgozásának folyamata, amely során az ételek felbomlanak a szervezet által felszívható tápanyagokra. Az emésztés különböző szakaszokban történik:

  • Szájon át: Rágás, nyálkahártya enzimek kezdik meg a szénhidrátok lebontását.
  • Gyomor: Hormonok és emésztőenzimek segítik a fehérjék bontását.
  • Bélrendszer: A vékonybélben szénhidrátok, fehérjék és zsírok bomlanak le, majd a tápanyagok felszívódnak a véráramba.


Anyagcsere

Az anyagcsere (metabolizmus) az a folyamat, amely során a szervezet az ételekben található tápanyagokat energiává alakítja, vagy felépíti és javítja a sejtszerkezetet. Az anyagcsere két fő típusú folyamatból áll:

  • Anabolizmus: Az anyagcsere építő fázisa, ahol kisebb molekulák nagyobb egységekké alakulnak (pl. fehérjék szintézise).
  • Katabolizmus: Az anyagcsere lebontó fázisa, ahol energia felszabadul, és molekulák bomlanak le (pl. szénhidrátok lebontása glükózra).


Energiaegyensúly

A táplálékból bevitt energia és a szervezet által felhasznált energia közötti egyensúly fenntartása alapvető az egészséges anyagcseréhez. A gyors anyagcserével rendelkező emberek több kalóriát égetnek el, míg lassabb anyagcserével rendelkezőek kevesebbet.

Az emésztés és az anyagcsere összehangolt működése biztosítja a megfelelő működést, miközben fenntartja a test energiaegyensúlyát és tápanyagigényét.

KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el