EGYSZERŰ ÉS ÖSSZETETT SZÉNHIDRÁTOK


A szénhidrátokat két fő csoportra oszthatjuk: egyszerű és összetett szénhidrátok, attól függően, hogy mennyi cukormolekulából állnak, és milyen gyorsan szívódnak fel a szervezetben.


Egyszerű szénhidrátok

  • Felépítés: Egy vagy két cukormolekulából állnak (pl. glükóz, fruktóz, szacharóz).
  • Jellemzők:
    • Gyorsan emelik a vércukorszintet, gyors energiaforrást biztosítanak.
    • Rövid távon telítettségérzetet okoznak, de nem tartanak sokáig.
  • Források:
    • Természetes: gyümölcsök, tej.
    • Feldolgozott: cukor, édességek, üdítők.


Összetett szénhidrátok

  • Felépítés: Több ezer cukormolekulából állnak (pl. keményítő, cellulóz).
  • Jellemzők:
    • Lassabban emelik a vércukorszintet, tartósabb energiát biztosítanak.
    • Rosttartalmuk miatt lassítják az emésztést, hosszan tartó teltségérzetet adnak.
  • Források:
    • Teljes kiőrlésű gabonák, barna rizs, zöldségek, hüvelyesek, zab.

Egyszerű és összetett szénhidrátok közötti különbség

Egészségügyi szempontok

  • Egyszerű szénhidrátok túlzott fogyasztása gyors vércukorszint-ingadozást okozhat, ami hosszú távon inzulinrezisztenciához és elhízáshoz vezethet.
  • Összetett szénhidrátok fogyasztása előnyösebb, mivel stabil vércukorszintet biztosítanak, támogatják az emésztést és hosszabb ideig tartó energiát adnak.

Az egészséges étrend részeként érdemes előnyben részesíteni az összetett szénhidrátokat.

KÉRI FANNI DIETETIKUS
kerifanni.hu   kerifanni.com   kerifannidietetikus.com
© 2025 ALL RIGHT RESERVED 
Az oldalt a Webnode működteti Sütik
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el